06.10.2022

mann handler på nett med kredittkort på mobil

5 råd for sikker bruk av kredittkort

Det skal være trygt og enkelt å handle både i butikk og på nett, i utland og i Norge. Selv om vi gjør alle de tiltakene vi kan for å sikre våre kunder er det viktig at også du tar noen forholdsregler ved bruk av ditt kredittkort. Med disse 5 rådene minsker du risikoen for kortsvindel og overraskelser betraktelig. 

Betal med TF Bank Mastercard kredittkort og få ekstra sikkerhet når du handler på nett. Finn ut mer om kortet her. 

Eks:Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337

Sist oppdatert: 29.06.2023

 

1. Skjul kort og koder

Ditt kort er en privat eiendel med informasjon om deg som andre kan utnytte. Spesielt vanlige bankkort har mye personlig informasjon som kan misbrukes. Når du bruker kortet i kortautomater er det viktig at du skjuler koder slik at ingen uvedkommende eller overvåkingskameraer fanger opp koden din. Vi anbefaler at du benytter ditt kredittkort til betaling på steder hvor du selv ikke setter inn kortet, og hvor andre tar imot kortet ditt. På denne måten gir du fra deg mindre personlig informasjon.

Unngå også å legge fra deg kortet åpenlyst for eksempel hjemme, på restaurantbordet eller ved solsengen slik at andre enkelt kan fange opp dine kortopplysninger. Ikke lån bort kortet ditt eller oppbevar det tilgjengelig for andre. På denne måten unngår du at andre kjenner til din kortinformasjon og kan misbruke den. 

 

2. Unngå overraskelser ved lagrede kortopplysninger

Ofte lagrer man kortopplysninger på flere steder for å gjøre betalingen lettere neste gang. Vær obs på at disse opplysningene ikke lagres på steder hvor for eksempel barn som låner ditt nettbrett og telefon enkelt kan foreta kjøp med uhell. Mange spill og apper er gratis å laste ned, men for å få ulike funksjoner på spillene koster det ofte penger. Dette er det ikke alltid like lett for barna å forstå. Dersom du har lagret dine kortopplysninger og ikke har satt korrekte innstillinger på dine enheter er det fort å få seg en ubehagelig overraskelse. Pass på å sette kjøpslås på enheter når du låner de bort til barn. Kontroller også hvilke sider og apper du legger inn kortopplysningene dine på. Ikke gi barna kortet ditt så de kan legge det inn, men sørg for å legge inn opplysningene selv etter at du har sjekket om siden er trygg.

 

3. Husk å logge ut

Det samme gjelder dersom du lagrer dine kortopplysninger på ulike nettsider på enheter du deler med andre. Vi anbefaler at du sørger for å kun lagre dine opplysninger på enheter hvor bare du har tilgang, samt at du benytter ditt TF Bank kredittkort ved kjøp på nett. På denne måten får du enkel oversikt over dine kjøp på nett ved å se over dine transaksjoner når du betaler din faktura. Så blir det lettere å oppdage transaksjoner du ikke kjenner igjen. Er du på en enhet du deler med andre? Husk å logge ut slik at ingen kan bestille varer i ditt navn.

 

4. Lagre passord og koder separat fra dine kort

Kredittkort og andre betalingskort bør ikke lagres sammen med koder. Aller helst bør disse huskes og ikke skrives ned. Skulle du behøve å skrive ned kodene og passordene dine er det viktig at du oppbevarer disse separat fra kortet og innloggingen det gjelder. Hold også kodene dine for deg selv. Disse skal ikke deles med noen, selv ikke representanter fra banken. 

Husk også å passe på kodebrikken din. Denne er din personlige eiendel og skal ikke lånes bort til andre eller være tilgjengelig for andre å få tak i.   

 

5. Handle kun på nettsider med https:// eller "hengelås" i nettleser

Nettsider sikret med sikkerhetssertifikat har en kryptering på dataene som sendes mellom deg og nettsiden. Dette betyr at det er en ekstra sikring på siden som gjør det vanskeligere for uvedkommende å plukke opp og lese informasjonen som sendes. Nettsider uten denne funksjonen er lettere å stjele informasjon fra. 

Mistenker du at ditt kredittkort er misbrukt?

Sjekk etter ukjente transaksjoner i din oversikt på MinSide. Om uhellet er ute, og du enten har mistet eller blitt frastjålet ditt kort, er det viktig å melde fra til bankens meldingstjeneste så fort som mulig. 

For TF Bank Mastercard kontakt: tlf. 56 99 92 00 (fra utland +47 56 99 92 00). Nummeret kan være lurt å lagre på telefonen slik at man har det lett tilgjengelig.  Sperretjenesten er døgnåpen.