19.10.2022

Valutapåslag - hva er det og hvorfor? 

Har du benyttet kortet ditt i utlandet eller på utenlandske nettbutikker har du kanskje opplevd at transaksjonene har en form for valutapåslag. Dette er en standard uansett hvilket kort du benytter, men hva er det egentlig og hvorfor legges det til transaksjonen?  

Eks: Kredittbeløp kr. 25 000/12mnd. nom. rente 19,90 %, eff. rente 21,82%, kost. 2 776 totalt kr. 27 776 for TF Bank Mastercard.

 

Hva er valutapåslag? 

Valutapåslag er en omregningsavgift samtlige kredittkort og debetkort i Norge kommer med dersom en foretar kjøp i utenlandsk valuta. Ved betaling i utenlandsk valuta belastes kredittkortet med et valutapåslag som en prosentandel av kjøpe- eller uttakssum. Dette påslaget ligger vanligvis mellom 1,75 og 2,25 prosent. Med TF Bank Mastercard er påslaget 1,75%. 

 

Hvorfor har man valutapåslag?

Årsaken til at bankene krever valutapåslag på transaksjoner gjennomfør i utenlandsk valuta er at betalingsnettverkene som eksempelvis MasterCard står for kursomregningen. På veien må transaksjonen gjennom flere ledd, og tiden fra du gjennomfører transaksjonen til den fullføres svinger. Valutapåslaget er i hovedsak en ekstra sikkerhet mot tap som følge av valutasvingninger i løpet av den tiden transaksjonen tar for å gå gjennom fra utlandet. 

 

Skal du til utlandet? Les mer om hvorfor du bør betale i lokal valuta.