19.10.2022

kvinne tar ut penger i minibank i utlandet med valutapåslag

Valutapåslag - hva er det og hvorfor? 

Har du benyttet kortet ditt i utlandet eller på utenlandske nettbutikker har du kanskje opplevd at transaksjonene har en form for valutapåslag. Dette er en standard uansett hvilket kort du benytter, men hva er det egentlig og hvorfor legges det til transaksjonen?  

Eks:Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337

Har du ikke TF Bank Mastercard? Les mer om fordelene med vårt kredittkort her.

Sist oppdatert: 29.06.2023

 

Hva er valutapåslag? 

Valutapåslag er en omregningsavgift som samtlige kredittkort og debetkort i Norge kommer med dersom en foretar kjøp i utenlandsk valuta. Ved betaling i utenlandsk valuta belastes kredittkortet ditt med et valutapåslag som tilsvarer en prosentandel av kjøpe- eller uttakssum. Dette påslaget kan variere med ulike banker og ligger vanligvis mellom 1,75 og 2,25 prosent. Med TF Bank Mastercard er påslaget 1,75%.  

 

Hvorfor har man valutapåslag?

Årsaken til at bankene krever valutapåslag på transaksjoner gjennomført i utenlandsk valuta er at betalingsnettverkene som eksempelvis MasterCard står for kursomregningen. Disse påslagene kommer da på de transaksjonene hvor du velger å betale i lokal valuta. På veien må transaksjonen gjennom flere ledd, og tiden fra du gjennomfører transaksjonen til den fullføres svinger. Valutapåslaget er i hovedsak en ekstra sikkerhet mot tap som følge av valutasvingninger i løpet av den tiden transaksjonen tar for å gå gjennom fra utlandet. 

 

Billigere å betale i lokal valuta

Selv om valutapåslaget kan virke avskrekkende er det i de fleste tilfeller rimeligere å velge lokal valuta fremfor å betale i norske kroner. Betaler du i norske kroner er det butikkene selv som setter påslaget og dette er ofte dyrere enn standardpåslaget på kortet ditt. 

Skal du til utlandet? Les mer om hvorfor du bør betale i lokal valuta.