09.08.2021

Parter med låntaker og medsøker

Forbrukslån med medsøker

Er du ute etter et lån har du gjerne hørt begrepet "medsøker" i ulike sammenhenger. En medsøker kan være avgjørende for innvilgelse av ditt lån i enkelte tilfeller. Hva er egentlig en medsøker og hvilken rolle har en medsøker i ditt lån? Det gir vi deg svar på her. 

Eks: kr. 100 000/5 år, eff. rente 14,15%, etabl.geb. kr. 990. kost 37 400. totalt kr. 137 400.

Kjenner du til vårt kredittkort TF Bank Mastercard? Finn ut mer om kortet og fordelene med det her. 

Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337

Sist oppdatert: 29.06.2023

Større sikkerhet i lånet

Det er ofte lettere å få godkjent en søknad om forbrukslån om man søker sammen med en medsøker. Dersom man for eksempel ikke oppfyller bankens minimumskrav til inntekt, alder osv. kan en medsøker være med på å styrke søknaden. En medsøker står solidarisk ansvarlig på lånet sammen med hovedsøker.

Det kan også være en fordel å ha med en medsøker på lånet dersom summen man har behov for å låne er høy i forhold til egen inntekt. En medsøker vil styrke lånet ved at både hoved- og medsøkers inntekt tas med i beregningen. På bakgrunn av dette kan man få innvilget et høyere beløp, og samtidig få bedre betingelser på lånet, som for eksempel lavere rente. 

En medsøker er en sikkerhet for banken, og kan på sett og vis sammenlignes med for eksempel å stille med pant i eiendom og løsøre. For hovedsøker er det å ha en medsøker på lånet ofte en stor fordel, det øker sjansen for å få innvilget et lån betraktelig. Man skal likevel velge medsøker med omhu, og det er viktig at medsøker også setter deg inn i retningslinjene og lånedokumentene grundig før signering. Vær obs på at en del banker kun godtar ektefelle, registrert partner eller samboer som medsøker, andre banker har ikke like strenge retningslinjer og kan også godkjenne andre familiemedlemmer eller venner.

 

Medsøkers risiko

Det innebærer risiko å være medsøker, en medsøker får automatisk ansvaret for lånet dersom hovedsøker skulle slutte å betale. Det er derfor viktig at dersom du har sagt ja til å være medsøker på et lån, må hovedsøker være en person du stoler på. Husk at dersom hovedsøker misligholder, er det du som må stille opp og betale.

Når man søker med en medsøker er det viktig at medsøker er innforstått med ansvaret og at du er helt sikker på at du greier å nedbetale lånet etter nedbetalingsplanen.

Dersom du skal søke om et forbrukslån og vil ha en medsøker, er det viktig at du velger en medsøker som vil bidra positivt på din søknad. Har for eksempel medsøker lav inntekt eller en betalingsanmerkning, vil ikke dette kunne hjelpe på søknaden din, da er det heller bedre å søke alene.