19.04.2024

Kvinne sjekker sin egen kredittscore på mobilen

Hva er kredittscore?

Din personlige kredittscore kan ha mye å si for økonomien din. Scoren kan blant annet avgjøre hvor mye du får i lån og kredittgrense, og hvorvidt du kan tegne abonnement eller handle på avbetaling. Men hva er kredittscore egentlig?

Få inntil 150.000kr i kredittgrense med TF Bank Mastercard. Søk her.

Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337

Sist oppdatert: 19.04.2024

 

Hva er kredittscore?

Kredittscore er et tall som reflekterer hvor kredittverdig du er som forbruker. Banker og andre långivere bruker scoren for å kunne anslå hvor sannsynlig det er at du som søker er en sikker betaler, og hvor stor risiko de vil ta ved å innvilge et eventuelt lån. Kredittscore blir også kalt for kredittsjekk, kredittvurdering eller kredittrating.

En høy kredittscore antyder at du har en god betalingsevne. Dette gjør deg attraktiv for en långiver, og gjør det lettere for å få godkjent søknader om boliglån, billån, kredittkort, forsikringer, og tjenester som mobilabonnement og avbetaling. På den andre siden antyder en lav kredittscore at det er høyere sannsynlighet for at du vil ha problemer med å betale for deg, noe som gjør det mindre sannsynlig å få godkjent de samme søknadene. Kredittvurderingen er ikke bare med på å avgjøre om du kan få innvilget lån, men den har også noe å si for hvilken rentesats og hvilke betingelser du vil kunne få på lånet.

Hvordan kreditttscoren angis kan variere mellom kredittvurderingsbyrået, men det vanligste i Norge er en skala fra 1 til 100.

 

Dette har betydning for kredittscoren

Hver enkelt bank eller långiver beregner risikoen til mulige kunder ut fra egne modeller. Det betyr at du kan bli tildelt ulik kredittrating i forskjellige banker. Det er likevel noen grunnleggende faktorer som beregner kredittvurderingen din. Dette kan være:

  • Inntekt
  • Gjeld
  • Betalingsanmerkninger
  • Inkassosaker
  • Alder

 

Antall bostedsendringer og eventuell tilknytning til enkeltpersonsforetak vil også kunne påvirke kredittscoren din.

 

Hva er en god kredittscore?

Jo høyere poengsum, desto bedre anses kredittverdigheten din å være. Kredittscorene deles gjerne inn i risikoklasser som indikerer hvor god kredittscoren din er:

  • Veldig lav risiko (71-100): Med en kredittscore mellom 71 og 100 ligger du i den beste kategorien og banken anser deg som en trygg person å låne penger til.
  • Lav risiko (51-70): Har du en score mellom 51 og 70 anses også dette som en god kredittscore. Selv om det finnes høyere risiko her enn i den første kategorien, er det fortsatt lav risiko for mislighold. Banken vil sannsynligvis gi deg lån.
  • Moderat risiko (21-50): Med en score mellom 21 og 50 øker risikoen og banker og långivere vil være noe mer forsikring med å låne penger til deg. Det finnes likevel en sjanse for å få innvilget lån i noen banker.
  • Høy risiko (1-20): Faller du under denne kategorien vil banken gjøre en manuell vurdering av søknaden din. Det vil være vanskelig å få innvilget lån eller kreditt med en så lav kredittvurdering.

 

Hvordan forbedre kredittscoren?

En lav kredittscore kan forbedres med noen enkle grep. Å få kredittscoren opp på et høyt nivå og holde den der krever riktignok litt mer arbeid, men la oss se på hvor det kan være lurt å starte.

Betalingsanmerkninger og pågående inkassosaker er de vanligste årsakene til at lånesøknader avslås. Dette er et godt sted å begynne for å forbedre kredittscoren din. Betalingsanmerkninger oppfattes som et tegn på at du ikke kan gjøre opp for deg, og vil skade kredittverdigheten din. Dette kan føre til problemer med å få nye lån, refinansiering, og til og med tjenester som strømavtaler og telefonabonnement.

Om du har lav kredittscore, men ingen betalingsanmerkninger, bør du starte med å se på gjelden din. Har du gjeld, bør du nedbetale mest mulig dersom du har mulighet til det. Start med gjelden som koster deg mest, som forbrukslån og kredittkort med høy rente. Om du ønsker å sjekke din usikrede gjeld og hvilke renter du har kan du finne dette i gjeldsregisteret.

Har du flere kredittkort liggende som du ikke bruker, bør du avslutte disse. Kredittgrensen på kredittkortet regnes nemlig som gjeld, selv om du ikke har brukt kortet.

 

Slik kan du sjekke kredittscoren din

Lurer du på hva din kredittscore er? Hos blant annet uScore, Uno Score og Lendo kan du kredittsjekke deg selv og få oversikt din egen kredittscore. Vær oppmerksom på at denne kredittratingen ikke nødvendigvis er avgjørende for om søknaden din blir innvilget, men kan være en pekepinn på hvordan du ligger an.

Ønsker du å ta opp lån, men du er usikker på om søknaden din vil bli innvilget? Eller vil du bare vite hvilken rente du kan få? Da er det beste du kan gjøre å sende inn en uforpliktende lånesøknad. Hos oss søker du helt uforpliktet, enten du ønsker å søke om lån eller kredittkort.

Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337