11.06.2024

Vær på vakt mot svindelforsøk: Falske Helthjem-nettsider

Vær på vakt mot svindelforsøk: Falske Helthjem-nettsider

Svindlere blir stadig mer utspekulerte, og det er viktig å være oppmerksom på deres triks. En av de vanligste metodene er å utgi seg for å være en kjøper som ønsker å kjøpe noe du har lagt ut for salg på nettet. De foreslår at varen forbrukere selger via Finn.no, Tise eller Facebook marketsplace skal sendes via tjenesten Helthjem, som er en legitim tjeneste for frakt av pakker. Men her er det en felle du  som forbruker må være på vakt mot.

Hvordan går svindelen for seg?

Falsk Helthjem-side:

 • Etter at du har akseptert kjøperens forespørsel om å bruke Helthjem, mottar du en lenke til en nettside som tilsynelatende tilhører Helthjem.
 • På denne nettsiden blir du bedt om å legge inn personlig informasjon, inkludert navn, adresse og betalingsinformasjon.

  Phishing-forsøk:
 • Når du legger inn informasjonen så får du beskjed om at kjøperen har betalt for varen og frakten. For å motta pengene dine så blir du bedt om å bekrefte med BankID.

  Svindelfellen:
 • Dessverre er nettsiden en «phishingside». Svindlerne følger med på hva du taster inn og bruker denne informasjonen til å tappe kontoen din for penger. I stedet for å motta penger for salget, kan du ende opp med å tape mye penger.

  Hvordan beskytte deg selv?
 1. Unngå å klikke på lenker du mottar: Vær forsiktig med å trykke på lenker som blir sendt til deg. Bruk heller de anbefalte betalingsmetodene som nettstedet foreslår.
 2. Godkjenn kun betalinger eller pålogginger du selv har startet: Ikke aksepter betalinger eller logg inn på kontoer som du ikke selv har startet.
 3. Bruk nettstedets innebygde chattjeneste: Svindlere prøver ofte å flytte samtalen over til andre plattformer som Messenger, WhatsApp eller SMS. Hold deg til den sikre chattjenesten som nettstedet tilbyr.
 4. Les rådene fra Tise og Finn.no: Disse nettstedene gir gode tips for trygg handel på nett. Hold deg oppdatert på aktuelle svindelmetoder.
 5. Aldri oppgi kontoinformasjon eller BankID-passord: Uansett hvem som ber om det, skal du aldri dele sensitiv informasjon som kontonummer eller passord.
 6. Kontakt banken om du mistenker svindel og sperr kortet ditt umiddelbart via minesider eller TF-Bank appen.