16.04.2025

Avslør svindelforsøk: Investeringssvindel, BankID-tyveri, og «Quishing»

Antall svindelforsøk fortsetter å øke kraftig, og svindelmetodene blir stadig mer avanserte og vanskeligere å oppdage. Svindelmetodene er mange, men blant de vanligste for tiden er investeringssvindel, BankID-tyveri, og QR-phising eller såkalt «Quishing».

 

Investeringssvindel

Investeringssvindel innebærer falske investeringsmuligheter som lover høy avkastning med lav risiko. Typisk for investeringssvindel er at du uoppfordret blir kontakt via telefon, e-post eller sosiale medier med en «eksklusiv investeringsmulighet».

Disse svindelforsøkene karakteriseres av at svindleren garanterer høy avkastning med lav risiko, og at du ofte blir plassert under tidspress ved at svindleren forsøker å presse deg til å investere raskt. Andre tegn på investeringssvindel inkluderer manglende eller vage detaljer og at aktøren ikke er registrert hos Finanstilsynet.

Slik beskytter du deg:

  •  Sjekk legitimiteten – Undersøk om selskapet er registrert hos Finanstilsynet, les anmeldelser og erfaringer fra andre investorer, eller søk opp selskapet på internett sammen med ord som «svindel» eller «scam».
  •  Vær skeptisk til urealistiske tilbud – Ingen investeringer gir garantert høy avkastning uten risiko.
  •  Unngå uregistrerte kryptovaluta- og tradingplattformer – Mange svindlere bruker falske tradingapper som viser falsk gevinst for å lokke deg til å sette inn mer penger. Sjekk om plattformen er registrert og regulert før du investerer.
  •  Ikke del sensitiv informasjon – Aldri oppgi personnummer, bankdetaljer eller koder til noen du ikke stoler på. Vær også forsiktig med å laste ned ukjente apper eller programmer.

 

BankID-tyveri

BankID-tyveri er en form for ID-tyveri der svindlere får tilgang til ditt BankID og bruker den til å gjennomføre økonomisk kriminalitet. BankID fungerer som en digital legitimasjon og gir tilgang til nettbanken, offentlige tjenester og digitale signeringer. Derfor er den et attraktivt mål for svindlere.

Svindlere bruker flere metoder for å få tak i BankID-informasjonen din, men noen av de vanligste inkluderer phishing i form av falske e-poster eller SMS-er hvor svindleren utgir seg for å være fra banken din eller en annen kjent tjeneste. De ber deg logge inn via en falsk nettside eller oppgi BankID-informasjon på andre måter.

Hvordan beskytte seg?

  •  Aldri del BankID-koder eller passord – Banken vil aldri be deg om å oppgi dette.
  •  Vær kritisk til e-poster, SMS-er og telefonhenvendelser – Ikke trykk på mistenkelige lenker, og logg alltid inn via bankens offisielle nettside. Ikke klikk på ukjente lenker, og logg kun inn via bankens offisielle nettside. TF Bank sender kun betalingslenker i betalingspåminnelser for kunder med ubetalte fakturaer etter forfallsdato. I slike tilfeller lenker vi til TF Bank Enkel Betaling.
  •  Sjekk kontoen din jevnlig – Hold oversikt over transaksjoner og meld fra til banken umiddelbart ved mistenkelig aktivitet.
  •  Sperr BankID hvis du mistenker misbruk – Kontakt banken din umiddelbart hvis du tror noen har fått tilgang til din BankID.

PS! Med TF Bank Mastercard får du gratis ID-tyveriforsikring inkludert, som også kan beskytte deg hvis du blir utsatt for BankID-tyveri.

Eks: Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337

 

 «Quishing»

QR-phishing, eller såkalt «Quishing», er en ny svindelmetode som øker i omfang. Dette innebærer at svindlere sender ut falske e-poster eller brev hvor mottakeren blir bedt om å skanne en QR-kode for å validere sine opplysninger. Målet er å stjele påloggingsinformasjon til nettbanken og andre sensitive data.

QR-koder er et effektivt verktøy for svindlere, fordi de ikke viser selve nettadressen før de åpnes. Å beskytte seg mot denne svindelmetoden kan derfor være utfordrende, men det er likevel

Fordi QR-koder ikke viser selve nettadressen før de åpnes, er de et effektivt verktøy for svindlere. Det er likevel noen tiltak du kan ta for å unngå å bli lurt:

  •  Skann aldri en QR-kode fra en ukjent avsender - Hvis du mottar en QR-kode fra en uventet kilde bør du være skeptisk. Legitime selskaper, og særlig banker, vil aldri be deg om slik sensitiv informasjon på denne måten.
  •  Sjekk nettadressen før du oppgir informasjon – Se nøye på URL-en når QR-koden åpner en nettside, og vær skeptisk til små avvik som ekstra ord eller tegn i nettadressen.
  •  Unngå å skanne QR-koder som lover noe for godt til å være sant – Hvis noe virker for godt til å være sant, er det sannsynligvis det.

 

Dette gjør du hvis du mistenker svindel

De viktigste tiltakene du bør gjøre hvis du mistenker svindel inkluderer:

1. Sperr tilgang og kontakt banken – Sperr BankID umiddelbart og kontakt banken din for å sikre kontoene dine.

2. Ikke send penger – Hvis du er usikker, stopp transaksjonen og undersøk saken.

3. Rapporter svindelen – Anmeld til politiet og varsle relevante myndigheter som Finanstilsynet eller Økokrim.

4. Informer banker og kreditorer – Sørg for at de er klar over situasjonen og kan sette inn tiltak for å beskytte deg.

5. Overvåk økonomien din – Følg med på bankkontoer, kredittkort og post for mistenkelige transaksjoner eller uventede regninger.

6. Sjekk forsikring – Se om du har ID-tyveriforsikring som kan hjelpe deg med opprydding.