16.06.2023

kvinne bruker kort i utlandet minibankuttak

Disse valgene kan spare deg mye på sommerens ferie

Skal du utenlands i sommer? Med god kunnskap om betaling i utlandet og gode valg kan det være mye å spare på transaksjonene du gjør på sommerens ferie. I år er kronen svakere enn på lenge sammenlignet med en rekke store valutaer på populære feriedestinasjoner. Dette kan gjøre sommerens ferie til en dyrere fornøyelse enn tidligere, men med gode grep kan du unngå å betale mer enn strengt nødvendig på sommerens ferie.

Bli bedre kjent med reisekortet TF Bank Mastercard

Eks:Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337

Sist oppdatert: 29.06.2023 

Velg riktig valuta når du betaler

Når du betaler i utlandet, kan det være mye å spare på å velge riktig valuta. Mange steder tilbyr deg valget mellom å betale i norske kroner eller i lokal valuta. Her kan det være fristende å velge norske kroner da man vet umiddelbart hvor stor transaksjonen ble, men her kan det altså være betydelig billigere å velge lokal valuta. Velger du å betale i norske kroner setter brukerstedet sin egen vekslingskurs. Denne kursen er ofte betydelig mindre gunstig enn vekslingskursen til kortleverandøren. Hvor stor differansen er mellom butikkens og kortleverandørens vekslingskurs kan variere.

Velger du å betale i lokal valuta med ditt TF Bank Mastercard vil kursen omregnes av Mastercard og et standardisert valutapåslag på 1,75% vil påløpe. Det kan også være mye å spare på å være obs på kortets valutapåslag, da dette kan variere med ulike kortleverandører. Med ditt TF Bank Mastercard har du et av markedets laveste valutapåslag.

Valutapåslag er en omregningsavgift som samtlige kredittkort og debetkort i Norge kommer med dersom en foretar kjøp i utenlandsk valuta. Ved betaling i utenlandsk valuta belastes kredittkortet ditt med et valutapåslag som tilsvarer en prosentandel av kjøpe- eller uttakssum. Selve vekslingskursen for transaksjonen vil variere og er avhengig av når transaksjonen foretas og omregnes.

Les mer om valutapåslag

Tenk over hvor du tar ut kontanter

Er du av typen som vanligvis foretrekker å ha litt kontanter når du er i utlandet eller du skal til en destinasjon hvor kortbetaling ikke er like utbredt som i Norge? Da kan det være mye å spare på å være obs på hvor du tar ut pengene. Vanligvis er ordinære minibanker billigere enn vekslingskontorer, men det kan også variere mye mellom de enkelte minibankene hvor store gebyrer banken tar for uttak. Før du fullfører transaksjonen skal du få opplyst hvor mye minibanken tar i gebyr for uttaket.

Mange tar også ut kontanter på flyplassen før avreise så de er helt klar til de ankommer destinasjonen. Dette kan bli en dyrere affære enn å ta ut penger i minibank når du ankommer destinasjonen. Som en tommelfingerregel kan man si at det er nesten alltid rimeligere å ta ut en valuta der hvor valutaen benyttes.

Husk at hvert kontantuttak du foretar har en kostnad fra uttaksstedet. For å minimere totalkostnaden er det viktig å begrense kontantuttakene så langt det lar seg gjøre. Det kan også være godt å vite at ditt TF Bank Mastercard ikke tar gebyrer for kontantuttak verken i innland eller utland. Dette er derimot noe en rekke andre kortleverandører tar gebyr for, så her kan det lønne seg å være obs på kostnadene knyttet til de ulike kortene du har med deg på reise.