12.04.2023

Slik kan du avsløre svindel i falske nettbutikker

Slik kan du avsløre svindel i nettbutikk

Netthandel har blitt stadig mer populært i de siste årene. Det er enkelt, praktisk og gir deg tilgang til et bredt utvalg av produkter fra hele verden. Med den økende populariteten har også falske nettbutikker blitt et stadig større problem. Disse falske nettbutikkene ser kanskje profesjonelle og pålitelige ut, men de er egentlig laget for å stjele pengene dine eller personlige opplysninger om deg.

I denne artikkelen vil vi se på noen av tegnene på falske nettsider og hvordan du kan unngå å bli utsatt for svindel.

Handle trygt på nett - betal med TF Bank Mastercard

Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337

Sist oppdatert: 29.06.2023  

 

Se på helheten

Et av de første tegnene på en falsk nettbutikk kan være at den ser amatørmessig ut. Dette kan være alt fra dårlig og usammenhengende design til dårlige oversettelser. Mange falske nettbutikker har nå også et profesjonelt design, men ser man nøye på detaljene kan man ofte finne at det er noe som ikke stemmer. Hvis bildene av produktene ser amatørmessige ut, har lav kvalitet, eller ser ut til å være kopiert fra en annen side, kan dette også være et tegn på at nettstedet ikke er ekte.

Se også over teksten og tekstkvaliteten på nettstedet. Dersom produktbeskrivelsene eller beskrivelsen av hva nettbutikken leverer er mangelfull kan dette også være et tegn på at butikken er falsk. Et annet typisk tegn kan være at teksten på nettsiden har grammatiske feil.

Videre kan du se etter om nettbutikken har lite eller mangler viktig informasjon. Eksempel på dette kan være informasjon om vilkår, returordninger, fraktmetoder og lignende. Dette er noe som alle seriøse nettbutikker vil ha på nettstedet sitt.

 

Se etter kontaktdetaljer

Seriøse aktører vil vanligvis ha en adresse, telefonnummer eller e-postadresse som kundene kan kontakte hvis de har spørsmål eller problemer. En falsk nettside vil ofte ikke ha noen kontaktdetaljer, eller ha ufullstendige eller feilaktige opplysninger.

Søk gjerne opp kontaktdetaljene som oppgis på nettstedet og se om du får treff på disse. Du kan for eksempel prøve å ringe telefonnummeret eller sende en e-post for å se om henvendelsen din blir besvart. Hvis du ikke får svar, eller hvis kontaktdetaljene ser falske ut, bør du være forsiktig med å handle fra nettstedet.

 

Er tilbudet for godt til å være sant?

Alle liker et godt tilbud. Dessverre kan svært gode tilbud ofte være for godt til å være sant. Hvis en nettbutikk tilbyr produkter til en veldig lav pris, kan det være et tegn på at noe ikke stemmer og det er en fare for svindel. Produktene som tilbys kan være falske eller nettstedet har ikke til hensikt å sende deg produktene i det hele tatt.

En nettbutikk opprettet for svindel kan bruke gode tilbud som lokkemat for å få deg til å legge inn bestilling. Et eksempel kan være å tilby gratis produkter eller svært store rabatter hvis du kjøper flere produkter. Hvis noe virker for godt til å være sant, bør du være forsiktig og undersøke nettstedet nærmere før du bestemmer deg for å handle.

 

Betal med kredittkort

Skal du handle på nett og vil ha en ekstra sikkerhet i bakhånd dersom det skulle skje noe med leveransen av bestillingen din? Betaler du med kredittkort får du ytterligere beskyttelse mot svindel og muligheten til å kreve pengene tilbake hvis noe skulle skje. Ved bruk av TF Bank Mastercard kredittkort har du også inntil 43 rentefrie dager, som betyr at du har lengre tid på å både få varen og løse eventuelle tvister med selger før du betaler for den.

Skulle du bli utsatt for svindel eller må reklamere på en transaksjon kan du lese mer om hvordan du gjør det her.

Du bør også være forsiktig med å gi bort personlig informasjon som ditt personnummer til en nettbutikk. Dette er informasjon som kan brukes til å stjele identiteten din, og du bør alltid være forsiktig med å dele den med noen du ikke stoler på. Skulle situasjonen oppstå og du blir utsatt for ID-tyveri har du med TF Bank Mastercard tilgang på helt gratis ID-tyveriforsikring.

Har du ikke TF Bank Mastercard? Finn ut mer om kortet her.

Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337

 

Sjekk nettadressen for https og skrivefeil

Hvis nettadressen ikke begynner med https eller har hengelås ved siden av, betyr det at nettstedet ikke er sikret. Da du bør være forsiktig med å legge inn sensitiv informasjon som eksempelvis betalingsinformasjon. Dette er ikke nødvendigvis en garanti for at siden er ekte, men det er likevel en viktig forutsetning å se etter.

Du bør også se etter skrivefeil i nettadressen eller i nettstedets navn. Mange falske nettbutikker vil prøve å etterligne navnet på andre kjente nettsteder, men vil ha en liten skrivefeil i navnet. Det kan være alt fra bare en bokstav som er annerledes, eller at nettadressen har en annen ending enn hva det den ekte nettbutikken har.

Dersom den ekte nettbutikkens adresse er eksempelvis «fineklær.no», kan den falske adressen være «fineklær.net» eller «fineklaer.no». Dette kan være vanskelig å oppdage dersom man ikke er oppmerksom. 

 

Sjekk andres erfaringer

En trygg nettbutikk har ofte bygd seg opp et rykte og en kundebase. Her vil det med stor sannsynlighet være noen av disse kundene som har gitt tilbakemeldinger og delt sine erfaringer om nettbutikken. Du kan sjekke nettstedets omtaler eller se etter omtaler på sosiale medier. Hvis mange har hatt en dårlig opplevelse med nettstedet, kan det være et tegn på at det ikke er ekte.

Du bør også være skeptisk til nettbutikker som har veldig få eller ingen omtaler. Selv om det kan være et nytt nettsted, kan det også bety at det er opprettet for å svindle.

Les mer: Vær obs på disse svindelmetodene

 

Oppsummering

Falske nettbutikker kan være vanskelig å oppdage, men ved å være oppmerksom kan du beskytte deg selv mot svindel. Se på helheten og vær skeptisk til tilbud som virker for gode. Sjekk videre teksten på nettsiden, nettadressen for https og skrivefeil og andres erfaringer.

Dersom du ender opp med å handle - betal med kredittkort. Ved å følge disse trinnene kan du redusere risikoen for å bli utsatt for svindel og trygt nyte fordelene ved netthandel.

Er du på jakt etter et kredittkort til netthandel? Få inntil 150.000kr i kreditt med TF Bank Mastercard.