19.12.2023

Svindler bruker kunstig intelligens til nettsvindel i julen

Beskytt deg mot svindel i julen

Denne juletiden florerer det millioner av nettsider som forsøker å lure og svindle forbrukere. Det er nå enklere enn noen gang å bli et offer for svindel, og det er derfor ekstra viktig å være på vakt når du surfer på nett, både i tiden før, under og etter jul.

Betal trygt på nett – Søk TF Bank Mastercard.

Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337

Sist oppdatert: 19.12.2023 

 

Mer avanserte svindelmetoder

Svindelmetodene blir stadig mer avanserte, og utgjør en enda større trussel nå enn før. Ved hjelp av kunstig intelligens kan svindlerne skape nettsider og innhold som virker svært troverdige. På denne måten gjør de det enda lettere å gå i fellen.

Bruken av kunstig intelligens lar svindlerne generere tekster og innhold på norsk som får nettsidene til å fremstå svært profesjonelle. Selv om ikke alt generert innhold er helt overbevisende ennå, benytter svindlere stjålne bilder og videoer for å lage de falske nettsidene. De stjålne bildene og videoene brukes også til å markedsføre de tilsynelatende norske nettsidene i sosiale medier.

 

Vanskeligere å avsløre

Tidligere var det lettere å gjenkjenne svindelforsøk basert på dårlig språk og design på nettsidene. Nå som kunstig intelligens brukes til å skape nettsider med overbevisende tekst, bilder og logoer er de langt mer utfordrende å avsløre enn før.

I tillegg til å være svært overbevisende er svindlerne også dyktige til å identifisere og utnytte de mest sårbare øyeblikkene for forbrukerne. Med over 150.000 nordmenn som har opplevd ID-tyveri i løpet av det siste året, forventes det sannsynligvis at dette tallet vil øke ytterligere med det store antallet nettsider som florerer.

Les også: Slik kan du avsløre svindel i nettbutikk

 

Slik kan du unngå å bli lurt

I en tid med mye svindel finnes det noen forhåndsregler du kan ta for å beskytte deg mot nettsvindel. Her er våre beste råd:

 

  • Vær skeptisk til tilbud som virker for godt til å være sant.

Hvis noe er for godt til å være sant, er det som regel det. Svindlerne bruker lokkende tilbud til å tiltrekke seg ofre og få dem til å utføre handlinger som å klikke på skadelige lenker eller dele sensitive data. Vær klar over at svindlernes hensikt i de fleste tilfeller er å stjele personlig informasjon eller penger fra deg, og det er derfor viktig å være kritisk når du kommer over slike tilbud på nett.

 

  • Virker nettbutikken seriøs?

Sjekk at nettadressen stemmer med den aktøren nettstedet utgir seg for å være. Se også etter kontaktinformasjon. Angrerettloven pålegger nemlig nettbutikker å opplyse om geografisk adresse, e-post og organisasjonsnummer. Du har dermed god grunn til å være skeptisk dersom kontaktinformasjon mangler.

 

  • Gi aldri fra deg Bank-ID eller bankkontoinformasjon dersom du er usikker på om nettsiden er ekte.

Handle kun hos nettbutikker som tilbyr anerkjente betalingsløsninger som Klarna, Apple Pay og Vipps. Det kan også være lurt å se etter symbolet for trygg netthandel. Sørg for at nettsiden er sikret med https for trygg informasjonsoverføring.

 

  • Husk at to nettsider ikke kan dele samme URL-adresse på internett.

To nettsider kan se like ut, men kun én av dem vil ha den ekte adressen. Se derfor etter skrivefeil i URL-en eller i navnet på nettsiden. I mange tilfeller kan du avsløre svindlere ved å se på nettstedsadressen. Hvis navnet virker useriøst, er feilstavet, eller nettadressen avsluttes med for eksempel .ru eller andre landskoder i stedet for .no og .com, kan det være svindel.

 

  • Bruk kredittkortet når du handler på nett.

Betaler du med kredittkort får du støtte og trygghet dersom du skulle være uheldig og bli utsatt for svindel. Du får også muligheten til å kreve pengene tilbake gjennom reklamasjon. Ved å bruke kredittkort fra TF Bank har du også ID-tyveriforsikring som en ekstra trygghet dersom noe skulle skje. Du kan lese mer om forsikringen her. 

 

Dette bør du gjøre dersom du har blitt utsatt for svindel

Dersom du mistenker at du har blitt utsatt for svindel bør du sperre kortet ditt umiddelbart. Det kan også være lurt å bytte passord du eventuelt har gitt fra deg.

Trenger du å sperre ditt TF Bank Mastercard kan du selv sperre det på MinSide under «Aktivere sperre», eller ved å kontakte vår døgnåpne sperretjeneste på tlf. 56 99 92 00. Husk å bruke +47 foran dersom du er i utlandet. Kontakt oss så fort som mulig for å rapportere eventuell skade.

Les mer om hva du bør gjøre dersom du har blitt utsatt for svindel her.