08.05.2023

Guide til kredittkort

En omfattende guide for kredittkort

Lurer du på noe om kredittkort? Kredittkort er en praktisk og populær måte å betale for varer og tjenester på, men det er også viktig å forstå hvordan kredittkort fungerer før du skaffer deg et. For å hjelpe deg på vei har vi i denne artikkelen samlet en rekke begreper, informasjon og beskrivelser som kan være nyttig å vite uavhengig av om du vurderer å anskaffe eller allerede innehar et kredittkort. 

Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337

Søk om kredittkort fra TF Bank Mastercard

Sist oppdatert: 29.06.2023

 

Hva er et kredittkort?

Et kredittkort er et betalingskort som gir deg muligheten til å låne penger fra en utsteder for å foreta kjøp. Kredittkortet gir deg muligheten til å låne penger fleksibelt innenfor en gitt kredittgrense.

 

Slik fungerer et kredittkort

Et kredittkort fungerer som en type lån som du kan benytte for å foreta kjøp av varer og tjenester. Du kan låne så mye du vil inntil den maksimale kredittgrensen gitt på ditt kort.

Bruker du av din kredittgrense låner du gradvis penger av kortutsteder som du må betale tilbake i ettertid. I noen tilfeller vil du også måtte betale renter og gebyrer på det du har benyttet.

Vanligvis vil kortutsteder sende deg en regning hver måned som angir hvor mye du har benyttet og du vil deretter ha en viss tid til å betale hele eller deler av regningen. Denne tiden kan variere for ulike banker.

 

Kredittgrense

De fleste kredittkort har en maksimal kredittgrense. Denne grensen sier deg hva som er det høyeste beløpet du kan låne med ditt kredittkort, og inkluderer eventuelt beløp som du har brukt hittil. Har du benyttet hele din maksimale kredittgrense må du betale inn på kortet ditt for å kunne frigjøre ny kreditt.

Kredittgrensen du kan få er en individuell vurdering og fastsettes på bakgrunn av opplysningene kreditor har tilgjengelig om deg fra din søknad. 

  • Endre kredittgrense på eksisterende kort
    Kredittgrensen du mottar ved innvilgelse er ikke nødvendigvis kredittgrensen du må ha resten av ditt kundeforhold. Ønsker du å endre din kredittgrense kan dette som regel søkes om hos kortutsteder. Hos oss i TF Bank kan du søke om dette her. Vær oppmerksom på at det blir foretatt en ny kredittvurdering av deg når du søker om endret kredittgrense.

 

Nedbetaling og minstebeløp

  • Nedbetalingsplan
    Har du benyttet større beløper på ditt kredittkort som du ønsker å betale ned over tid kan det være lurt å lage deg en nedbetalingsplan. Denne gir deg en plan for og oversikt over hvordan du skal betale ned på et lån eller kredittkort over tid. For kredittkort kan du betale ned faste beløp hver måned eller varierende beløp ettersom det passer med din økonomi. Du kan alltid velge å betale hele ditt utestående beløp på en gang.

  • Minstebeløp
    Minstebeløp for kredittkort er det laveste beløpet du må betale hver måned på din kredittkortfaktura. Minstebeløpet er vanligvis en prosentandel eller et gitt beløp.

    Minstebeløpet kan variere månedlig avhengig av det totale beløpet du skylder på kortet ditt. Det totale beløpet som minstebeløpet baseres på inkluderer benyttet beløp, eventuelle renter og gebyrer.


    Det kan være lurt å betale mer enn minstebeløpet dersom du har mulighet for å redusere gjelden raskere og spare rentekostnader på sikt.

 

Ansvarlig bruk av kredittkort

Å bruke kredittkort som et betalingsmiddel kan være både fleksibelt og praktisk, men ønsker du å få maksimalt ut av ditt kort betyr det også at du må bruke det på en fornuftig måte.

Ønsker du å unngå å betale renter på dine varekjøp er det helt essensielt at du betaler faktura før forfallsdato. Sett gjerne opp automatiske betalinger eller egne påminnelser.

Vil du dele opp betalingen din kan du betale inn ønsket beløp utover minstebeløpet. Vær obs på at dersom du velger å dele opp betalingen vil det påløpe renter på resterende utestående beløp.

Tenk nøye gjennom dine kjøp og bruk kredittkortet til kjøp du har råd til å betale tilbake.

Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337

 

Fordeler med kredittkort

Det kan være mye å spare på fordeler inkludert i kredittkortet dersom du bruker de riktig. Fordeler inkludert varierer med ulike korttilbydere. For å få mest mulig ut av kortet ditt, er det viktig at du er klar over hvilke fordeler du har inkludert og hvordan de fungerer.

  • Rabattprogram
    Med
    TF Bank Mastercard får du for eksempel tilgang til flere hundre rabatter med inntil 30% rabatt. Noen av fordelene er tilknyttet reise som hoteller, leiebil og lignende, andre fordeler er blant annet en rekke utvalgte restauranter, aktiviteter, butikker og tjenester.

    Vil du få fordelene med TF Bank Mastercard? Finn ut mer og søk her.

  • Reiseforsikring
    En annen fordel som tilbys av TF Bank Mastercard er gratis reiseforsikring. Denne dekker blant annet tap av bagasje, kansellering av reiser og medisinske utgifter i utlandet. Forsikringen inkluderer også egenandelsforsikring for leiebil. Før du bestiller reisen er det være lurt å sjekke hvilke dekninger som er inkludert, hva som kreves for at forsikringen er gjeldende og hvordan du kan benytte den dersom noe skulle skje på reisen din.

  • ID-tyveriforsikring
    Videre inkluderer TF Bank Mastercard ID-tyveriforsikring. Forsikringen kan hjelpe deg ved å gi tilgang til juridisk hjelp dersom du skulle bli offer for ID-tyveri.

 

Forstå renter og gebyrer

Ved bruk av kredittkort kan det påløpe renter på dine kjøp. Når rentene påløper kan variere med ulike kort. Noen kredittkort har også årlige avgifter, som kan variere fra noen få hundre til flere tusen kroner. Noen har også gebyrer for varekjøp, minibankuttak og lignende.

Med TF Bank Mastercard betaler du verken årsgebyrer, varekjøpsgebyrer eller uttaksgebyrer som andre tilbydere kan kreve. I tillegg tilbyr TF Bank Mastercard deg inntil 43 dager rentefri periode.
 

  • Rentefri periode

    Inntil 43 dagers rentefri periode betyr at du kan få opptil 43 dagers rentefri kreditt ved bruk av kortet til varekjøp. En periode blir beregnet fra den første til den siste dato i måneden. Benyttet kreditt i denne perioden vil ha forfallsdato den 12. neste måned. Dersom total utstående beløp ikke blir betalt ved forfall påløper det renter fra transaksjonsdato. Ved kontantuttak påløper det renter fra uttaksdato.


  • Nominell og effektiv rente
    Et kredittkort har i hovedsak en satt rentekostnad som er den nominelle renten. Likevel opplyses det ofte om både nominell og effektiv rente i forbindelse med kredittkort og lån.


    Nominell rente er den årlige renten som vil belastes for å låne deg penger. Effektiv rente er sammensatt og inkluderer både nominell rente og eventuelle gebyrer og kostnader som følger med kredittkortet. Den effektive renten gir deg det totale bildet av hva kredittkortet vil koste deg. Effektiv rente vil alltid være høyere enn den nominelle renten.

  • Valutapåslag
    På de fleste kredittkort påløper det valutapåslag hvis du bruker kortet i en annen valuta.
    Valutapåslag kan defineres som en omregningsavgift.

    Ved betaling i utenlandsk valuta belastes kredittkortet ditt med en prosentandel av kjøpe- eller uttakssum. Dette påslaget kan variere mellom ulike banker og ligger vanligvis mellom 1,75 og 2,25 prosent. Med TF Bank Mastercard er påslaget 1,75%.

 

Beskyttelse mot svindel, misbruk og konkurs

  • Reklamasjonsrett ved konkurs og svindel
    Reklamasjonsretten dekker flere aspekter hvor selger ikke leverer det du har betalt for. Blant annet er det mulighet for å få dekket reklamasjoner og få pengene tilbake dersom:

    - Varene du har bestilt kommer ikke
    - Tjenesten blir ikke levert som avtalt
    - En reise du har bestilt blir kansellert
    - Selger eller tjenestetilbyder går konkurs
    - Du opplever svindeltransaksjoner på ditt kort
    - Avlyste arrangementer
    - Du oppdager dobbelt belastninger eller ukjente transaksjoner

    Merk at reklamasjonen kun gjelder for selve transaksjonen og ikke påfølgende tap som eksempelvis dekning av forhåndsbetalt hotell ved kansellert flyreise og lignende. Kravet du melder inn må være likt det du har ovenfor selger eller tjenestetilbyder og kan bare være pengekrav.

  • Rapportere stjålet og mistet kort
    Oppdager du ukjente transaksjoner på kredittkortet bør du midlertidig sperre kortet til du har fått avklart hvor transaksjonen kommer fra. Dette kan du enkelt gjøre ved å logge inn på MinSide og midlertidig sperre ditt kort under "Mitt kort" -> "Aktivere og sperre".


    Mistenker du at kortet er misbrukt bør kortet sperres snarest. Dette kan du gjøre ved å ringe døgnåpen sperretjeneste på tlf 56 99 92 00 eller +47 56 99 92 00 fra utlandet. Alternativt kan du også sperre kortet permanent på MinSide.

  • Benytte reklamasjonsrett
    For å kreve reklamasjon på din transaksjon er det visse forutsetninger som må være på plass.


    - Du må ha betalt med ditt TF Bank Mastercard
    - Du må ha handlet fra en næringsdrivende
    - Det må være en form for feil eller mangel ved varen/tjenesten
    - Du har forsøkt å løse saken med selger først

    Dersom du ønsker å reklamere på en transaksjon foretatt med ditt TF Bank Mastercard trenger vi opplysninger fra deg om saken og transaksjonen. Følg linken under for å laste ned og fylle ut skjema for reklamasjon. Send dette inn til oss på e-post kort@tfbank.no. Husk å legge ved dokumentasjon du har tilgjengelig for transaksjonen.

    Skjema for reklamasjon

 

Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337

Søk om kredittkort fra TF Bank her.