10.03.2023

hva er et kredittkort. holder kredittkort i hånden

Hva er et kredittkort og hvordan fungerer det?

Kredittkort er en populær betalingsmetode som brukes over hele verden. Betalingsmetoden er praktisk, fleksibel og lar deg kjøpe varer og tjenester uten å måtte ha penger tilgjengelig på din brukskonto. Denne formen for betalingskort lar deg låne penger fra en utsteder for å gjøre kjøp som du deretter betaler tilbake ved et senere tidspunkt.

Det finnes en rekke ulike typer kredittkort på markedet og det kan være vanskelig å forstå hva de innebærer og hvordan de fungerer. I denne artikkelen vil vi utforske hva et kredittkort er, hvordan det fungerer og hva som gjør det til en verdifull ressurs for forbrukere.

Finn ut mer om kredittkortet TF Bank Mastercard.

Eks: Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337

Sist oppdatert: 29.06.2023 

 

Definisjon av kredittkort

Et kredittkort er et betalingskort som gir deg muligheten til å låne penger fra en utsteder for å foreta kjøp. Kredittkort er vanligvis utstedt av banker og finansinstitusjoner, og når du søker om et kredittkort, vil utstederen blant annet vurdere kredittverdigheten din for å bestemme hvor mye kreditt du kan få.

Denne evalueringen er basert på faktorer som betalingshistorikk, gjeldsbelastning, inntekt og andre økonomiske faktorer. Kredittkortutstederen vil gi deg en kredittgrense, som er det maksimale beløpet du kan bruke på kortet.

  

Hvordan fungerer et kredittkort?

Når du bruker et kredittkort, låner du penger fra kredittkortutstederen for å foreta kjøp. Beløpet du kan bruke avhenger av kredittgrensen du har fått. Ved bruk av kortet vil banken sende deg en regning hver måned som angir hvor mye kreditt du har benyttet og du vil ha en viss tid til å betale regningen. Denne tiden kan variere noe for ulike banker. Slik fungerer det for de fleste kredittkort.

Hvis du velger å betale regningen innen forfallsdatoen, vil du vanligvis ikke betale noen renter for varekjøpstransaksjoner. Transaksjoner som uttak og overføringer har påløpende renter fra transaksjonsdato.

Hvis du ikke betaler hele regningen du mottar innen forfallsdato, vil vi som kredittkortutsteder belaste deg renter på den utestående balansen på kortet ditt. Dersom du ikke ønsker å betale regningen i sin helhet kan du betale deler av beløpet i ditt ønskede tempo, så lenge du dekker inn minstebeløpet. Minstebeløpet for betaling på ditt kredittkort er 3,3% av utestående beløp eller minimum 300kr.

Benytter du kredittkortet ditt til ordinære varekjøpstransaksjoner og betaler din faktura i sin helhet før forfall vil du kunne bruke ditt TF Bank Mastercard helt uten renter og gebyrer. Dette forutsetter at faktura må betales før forfallsdato.

 

Hvorfor bruke et kredittkort?

Det er flere fordeler med kredittkort både i hverdagen og på reise. For det første gir det deg fleksibilitet til å kunne handle nå og betale senere. Dette gir deg også muligheten til å kunne dele opp betalingen om du ønsker.

Du trenger heller ikke bekymre deg for å ha nok penger på din brukskonto eller vanlige bankkort når du skal kjøpe noe. Dette kan være spesielt nyttig dersom det oppstår uforutsette utgifter. Enkelte debetkort har også gitte gebyrer som blant annet årsgebyr, gebyr for kontantuttak og noen tilfeller også gebyr for varekjøpstransaksjoner. Dette finnes ikke på TF Bank Mastercard.

I tillegg gir kredittkort deg også muligheten til å få fordeler med å bruke kortet. Disse belønningene er for  TF Bank Mastercard både gratis reiseforsikring som inkluderer avbestillingsforsikring og egenandelsforsikring, gratis ID-tyveriforsikring og tilgang til et omfattende fordelsprogram med flere hundre rabatter.

Har du ikke kredittkort fra TF Bank Mastercard? Finn ut mer om kortet her.

Kredittkort gir deg også en ekstra sikkerhetsfunksjon når du handler. Dette både på nett og ved fysiske transaksjoner. Hvis du skulle bli offer for svindel eller uautoriserte kjøp, kan du enkelt rapportere det til oss som kredittkortutsteder og vi vil ta hånd om problemet. Dette er en trygghet du ikke har når du bruker debetkort eller kontanter.

Les mer:

Slik kan det lønne seg å bruke kredittkort ved netthandel

Har du blitt utsatt for svindel? Slik fungerer reklamasjonsretten

Eks:Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337